Åtta tips för att spara vatten

Med dessa tips sparar du vatten, det vill säga både pengar och miljö, på ett mycket enkelt sätt utan stora investeringar. Dela gärna med dig av tipsen, om du har nytta av dem!

1. Borsta inte tänderna under rinnande vatten

Två minuters tandborstning med rinnande kran förbrukar 12 liter. Ett dricksglas rymmer 2 deciliter. På ett år blir skillnaden nästan 9 000 liter rent dricksvatten. Med gällande vattenpriser betyder det cirka 40 euro. Tänk på det nästa gång du borstar tänderna.

2. Toapapperstestet

En läckande toalett orsakar i genomsnitt en extrakostnad på 1000 euro. Ett enkelt sätt att kontrollera om toalettstolen läcker är att placera en bit toalettpapper på insidan av toalettstolens bakre vägg och se om den blir blöt.

3. Diskmaskinen spar vatten och gör livet lättare

Visste du att handdisk förbrukar upp till tio gånger mer vatten än en diskmaskin? En handdisk förbrukar 35 – 140 liter vatten, beroende på diskningsmetod. En ny diskmaskin förbrukar cirka 15 liter vatten per diskomgång. Maskinen förbrukar lika mycket vatten tom som full.

4. Vattentemperaturen

Vattentemperaturen bör ligga på minst +55 °C för att eliminera bakterier och andra hälsorisker och högst +65 °C i varmvatteninstallationer avsedda för personlig hygien. En alltför hög temperatur på varmvattnet kostar pengar och slösar energi i onödan.

5. Låter du kranen rinna för att få fräscht dricksvatten?

Känns det som om du måste låta kranen stå och rinna under en längre tid innan vattnet blir tillräckligt kallt? Problemet beror oftast på dålig isolering av vattenledningarna. Vattnet i ledningen hinner stå och bli varmt och det tar därför lång tid för kallt och fräscht vatten att nå fram. Ett förslag på lösning är bättre isolering av vattenledningarna. I praktiken blir det omöjligt att genomföra på grund av de höga kostnaderna, men det är ändå något som man kan ta i beaktande vid nästa mera omfattande renovering i bostadsrättsföreningen. Ett praktiskt tips: tappa gärna vatten i en diskad 1,5-litersflaska och ställ flaskan i kylskåpet. När du behöver släcka törsten får du direkt tillgång till kallt och fräscht vatten utan att behöva låta kranen stå och rinna och orsaka merkostnader!

6. Stäng av kranen medan du tvålar in dig

Stäng av vattenkranen medan du tvålar in dig. Om du alltid stänger av duschen i två minuter medan du schamponerar huvudet, leder det till stora besparingar. Beräknat på de förmånliga vattenpriser som gäller i huvudstadsområdet sparar du upp till 60 € på ett år.

7. 100 läckageolyckor om året

Försäkringsbolagen i Finland betalar årligen ut ersättningar för mer än 36 000 vattenskador. Den sammanlagda summan på ersättningarna uppgår till 157 miljoner euro. Totalsumman liksom kostnaden för genomsnittsskadan ökar för varje år. Genom att underhålla vatteninstallationerna och optimera trycket i vattenledningssystemet går det att förebygga vattenskador. Övervakning av vattenförbrukningen i realtid gör det möjligt att snabbt upptäcka och begränsa skadorna.

8. Känner du till din egen förbrukning?

Finländare förbrukar i genomsnitt 155 liter vatten per person och dygn. Minst vatten används i villahemhushåll, där vattenförbrukningen ligger på endast 90 liter per person och dygn. De värsta förbrukarna håller enligt statistiken till i hyreslägenheter, där vattenpriset ingår i hyran. Här kan vattenförbrukningen vara ända upp till 300 liter per person och dygn. Den rekommenderade förbrukningen är enligt Motiva 100 – 120 liter vatten per person och dygn. När du vet hur mycket du förbrukar, håller du också koll på förbrukningen. Känner du till din egen förbrukning?

Behöver du hjälp med att spara vatten, se på våra vattenbesparande tjänster eller på våra lösningar för fjärravläsning.

Taggar: ,


Beställ Smartvatten- distanskontrollservice

Pris 25 kr / dygn / huvudvattenmätare (inkl. moms 25%)

  • Omfattar kostnader för start, underhåll, anslutning och service
  • Kan sägas upp när som helst

Produkten levereras per post.

1. Bostadsaktiebolagets faktureringsuppgifter

Bostadsaktiebolagets namn

Gatuadress

Ort
Postnummer

Tilläggsuppgifter

2. Kontaktpersonens uppgifter

Namn

E-post
Telefon

Jag godkänner Smartvatten-distanskontrollservicens