Tuomas Igoni från Senatfastigheter: “Smartvatten är genialiskt i sin enkelhet”

Taggar: distansövervakning, erfarenheter av vattenförbrukningens distansavläsningstjänst, Smartvatten,

Bekanta dig närmare med Koll-på-håll: vilka fördelar som finns samt hur enkel den är att ta i bruk och använda.

Läs merBoka en demo

Tuomas Igoni, fastighetschef för Finlands största fastighetsägare Senatfastigheter som är underställd finansministeriet, skulle genast installera Enveras Smartvatten-system i alla Senatens fastigheter, om han fick bestämma ensam.

I juni 2016 tog Finlands största fastighetsägare Senatfastigheter Enveras Smartvatten-service på prov i sina tio fastigheter. Alla statsägda fastigheter från museer till polisstationer drivs av Senatfastigheter som sköter sammanlagt 9 700 byggnader. Tre av provfastigheterna är på fastighetschef Tuomas Igonis ansvar.

– Vattenläckor kostar mycket, i synnerhet om tappvatten kommer in i konstruktioner. Vi hade i flera år funderat på hur vi kunde mäta vattenkonsumtionen på ett vettigt sätt, och ändå hittade vi aldrig någon potentiell lösning. Men en gång kontaktade man oss från Envera och berättade om distanskontrollsystemet Smartvatten. Vi tyckte att det kunde vara en funktionell lösning för oss, och vi tog systemet på prov, berättar Igoni om hur samarbetet började.

“Om jag fick bestämma skulle systemet snart finnas i alla våra fastigheter”

säger Igoni om Smartvattens genialiska idé om enkel distanskontroll av mätare, något som han aldrig sett tidigare.

– Detta är en genialisk lösning i all sin enkelhet. Vi ser samma värde som vattenverket, och det är uteslutet att värdena inte skulle stämma överens. Det förvånar mig att ett sådant system inte uppfunnits tidigare. Envera har tittat på ett gammalt problem på ett nytt sätt och hittat en lösning, summerar Igoni.

Samarbetet mellan Senatfastigheter och Smartvatten kommer säkert att fortsätta åtminstone i de fastigheter där systemet redan installerats. I framtiden kan samarbetet expandera mycket, i alla fall om Igoni får bestämma.

– Om jag fick bestämma skulle det här systemet installeras i alla våra fastigheter. Omedelbart. Den ekonomiska satsning som Smartvatten-servicen innebär är så liten i förhållande till den nytta man får, betonar Igoni.

Ett lätt och bekvämt elektroniskt system

Senatfastigheter kan med distanskontrollsystemet i realtid följa upp vattenkonsumtionen med avvikelser. Fastighetsskötaren behöver inte längre enkom gå och avläsa vattenmätaren, utan uppgifterna om vattenkonsumtionen går direkt in i Senatens elektroniska servicebok. För det här systemet behöver Igoni inga användarnamn eller lösenord.

– Smartvatten får ett speciellt tack för att integrera mätvärdena direkt i vår elektroniska servicebok. Det skulle vara svårt för oss att överföra värdena från ett system till ett annat. Dessutom behöver vi inga separata användarnamn eller lösenord i det här systemet. Jag har redan fyra sidor med användarnamn och lösenord för olika system, och det får nog räcka, säger Igoni med ett leende.

”I våra fastigheter kan en vattenläcka vara fatal – inte bara i pengar”

Enligt Igoni är det viktigaste i Smartvatten-systemet läckagelarmet. Om det till exempel på natten kommer extra konsumtion på bottenbelastningen kommer ett larm via systemet och man kan snabbt börja lokalisera vattenläckan. När man handlar snabbt kan man uppnå stora besparingar.

–  I våra kulturhistoriskt betydelsefulla byggnader, t.ex. museer, kan en vattenskada vara fatal. Allt kan inte mätas i pengar. Om en vattenskada skulle inträffa kan vi nu reagera snabbt på den. Om vi skulle förhindra bara en större vattenskada och minimera skadorna skulle den ekonomiska satsningen ha betalat sig, säger Igoni till slut.

Tillbaka


Beställ Smartvatten- distanskontrollservice

Pris 25 kr / dygn / huvudvattenmätare (inkl. moms 25%)

  • Omfattar kostnader för start, underhåll, anslutning och service
  • Kan sägas upp när som helst

Produkten levereras per post.

1. Bostadsaktiebolagets faktureringsuppgifter

Bostadsaktiebolagets namn

Gatuadress

Ort
Postnummer

Tilläggsuppgifter

2. Kontaktpersonens uppgifter

Namn

E-post
Telefon

Jag godkänner Smartvatten-distanskontrollservicens